Na severu Francije je v izbruhu resnih zastrupitev s hrano ta teden umrla 12-letnica, še sedem otrok je huje zbolelo.
Simptomi so se pri otrocih v mestu Sain-Quentin južno od Lilla, kjer živi dobrih 53.000 ljudi, začeli pojavljati 12. junija. V dneh, ki so sledili, je več otrok poiskalo zdravniško pomoč.
V ponedeljek je po navedbah lokalnih oblasti 12-letna deklica umrla zaradi redkega hemolitično-uremičnega sindroma (HUS), povezanega z akutno odpovedjo ledvic. Najpogosteje ga povzroča okužb z bakterijo E. coli. Letno v Franciji pri otrocih zabeležijo od 100 do 165 primerov tega sindroma.
O zadnjem primeru bolezni so poročali v sredo zvečer
Vseh osem otrok so v bolnišnico sprejeli z resnimi prebavnimi težavami, vključno s krvavo drisko, pet jih je razvilo HUS. Zdravstvene oblasti poskušajo z analizo ugotoviti vrsto bakterije, ki je povzročila okužbe. Zaenkrat nič ne kaže, da bi prizadeti otroci jedli skupne obroke, izključili so tudi težave z lokalno vodo iz pipe.
Je krivo okuženo meso?
Pristojne inšpekcijske službe preučujejo možnost, da bi izbruh povzročilo okuženo meso. Po preventivnem zaprtju več mesnic so se sedaj osredotočili na dve, proizvode iz katerih je v preteklih dneh zaužilo šest obolelih.
Starši so prejeli navodila, naj bodo previdni in doma izvajajo stroge higienske ukrepe. Oblasti svetujejo tudi redno umivanje rok, sadja in zelenjave, uživanje le temeljito toplotno obdelanega mesa ter ločevanje surove in kuhane hrane.
Komentarji