Leto 2024 je zaznamoval sladek trend, dubajska čokolada, ki je s svojo kombinacijo hrustljavega kadaifa in pistacije obnorela TikTok. Zdaj pa se pojavlja nova uspešnica: angel hair chocolate, elegantna čokoladna tablica belgijskega izvora, ki preseneča tako z videzom kot z okusom.
Kaj je 'angel hair' čokolada?
Gre za nenavadno čokolado, ki jo je izumila belgijska čokoladnica Tucho, danes pa že ima številne posnemovalce. Gre za tablico bele čokolade, najpogosteje obarvane z rožnatim barvilom, in nadevom iz pistacijeve kreme ter posebnim polnilom - nitkami turške sladkorne pene, ki se imenuje pismaniye. Ima skoraj bombažno teksturo in spominja na nežne lase, od koder izhaja tudi poimenovanje angel hair, angelski lasje. Dodane so še arome vanilje, granatnega jabolka in maline.
Ko se tablica zlomi, izstopajo fino narezane nitke sladkorne pene, iz katerih izvira tudi ime "angel hair".
##ARTICLE-1804675##
##ARTICLE-1388477##
Zakaj navdušuje?
Podobno kot njen predhodnica je tudi ta čokolada viralna na TikToku in Instagramu. Preizkuševalec Carmie Sellitto iz Londona je tablico ocenil kar z 10/10 in ocenil, da je v primerjavi z dubajsko bolj izstopajoča.
Kje jo kupiti in po kakšni ceni?
Izvirna čokolada 'Angel hair' je ekskluzivno na voljo v čokoladnici Tucho v Antwerpnu in preko njihove spletne trgovine, a pošiljanje v države, kot so Avstrija, Nemčija, Španija in Slovenija, zaenkrat še ostaja na čakalni listi. Cena 185-gramske tablice znaša 21 evrov, z dodatki embalaže, DDV in poštnine pa lahko naraste do okoli 31 evrov.
Če vam je cena previsoka, imamo recept za domačo izdelavo tablice. Uporablja se bela čokolada, barvilo za barvo, pişmaniye in pistacijeva pasta, postopek pa traja okoli 45 minut. Navodila vključujejo plastenje sestavin v obliki čokoladne tablice in zamrzovanje za dekorativen in teksturni učinek.
##ARTICLE-1804675##
Potrebujete:
- 200 g bele čokolade (po želji obarvane z rožnatim barvilom)
- 2–3 žlice pistacijeve kreme ali paste
- nekaj kosmov pişmaniye (na voljo v orientalskih trgovinah ali prek spleta)
- silikonski model za čokolado ali nizek pekač
Postopek:
Belo čokolado stopite nad vodno kopeljo. Po želji dodajte barvilo za živila, da bo dobila rožnat odtenek.
V model najprej vlijte polovico stopljene čokolade in jo enakomerno razporedite. Postavite v zamrzovalnik za 5–10 minut.
Na ohlajeno plast položite plast pişmaniye in pistacijeve kreme, v zmerni količini, da se tablica lepo zapre.
Prelijte s preostankom čokolade in postavite nazaj v zamrzovalnik za 15–20 minut.
Previdno odstranite iz modela in vaša domača Angel Hair čokolada je pripravljena.
Namig:
Za dodaten vizualni učinek lahko čokolado posujete z liofiliziranimi malinami ali sesekljanimi pistacijami. Tako bo domača različica še bolj podobna originalu in še bolj Instagramu prijazna.
Komentarji