Jajčevci so dober vir prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, mineralov magnezija in kalija, ki pripomoreta k čvrstim kostem, ter kalija in natrija, ki učinkujeta blago diuretično. Lupina jajčevcev vsebuje tudi vitamin C in nekatere druge vitamine (A, K, niacin), zato jih ne lupimo. Grenčine v njihovem soku pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Jajčevci naj bi delovali tudi blago odvajalno in protibakterijsko.

Pire iz jajčevcev

Sestavine za 4 porcije:

3 večji jajčevci

6 žlic rastlinskega olja

2 žlici svežega limetinega soka

1 večja čebula

3 stroki česna

8 svežih paradižnikov

1 čili

1/2 žličke kurkume

sol

2 žlički garam masale

2 vejici svežega koriandra

4 rezine kruha naan

jajčevci, jedi, recepti
Arhiv revije Lisa Maja
Pire iz jajčevcev

Priprava:

1. Cele jajčevce prebodite z vilicami, premažite z oljem in jih približno 40 minut pecite pri 200 °C. Pustite, da se ohladijo, nato jih prerežite na pol po dolžini, olupite, narežite na kocke in zmešajte z limetinim sokom.

2. Čebulo narežite na kocke in jo približno 2 minuti pražite v ponvi na olju, dodajte na drobno sesekljan česen, ponovno prepražite in dodajte na kocke narezan paradižnik.

3. Dodajte sesekljan čili, kurkumo in ščepec soli. Kuhajte 5 minut, in ko se paradižnik zmehča, dodajte jajčevce. Med občasnim mešanjem kuhajte še približno 3 minute.

4. Na koncu vmešajte začimbo garam masala in na grobo sesekljan koriander ter odstavite. Postrezite z indijskim kruhom naan, lahko tudi z rižem basmati.

Testeninska pita iz jajčevcev, bučk in rikote

Sestavine:

300 g testenin

sol

150 g pancete (lahko jo nadomestimo s slanino)

1 šopek peteršilja

200 g rikote

2 jajci

200 ml mleka

100 ml smetane

80 g naribanega parmezana

100 ml sesekljanega paradižnika

mlet črni poper

80 g kaper

1 majhen jajčevec

1 majhna bučka

jajčevci, jedi, recepti
Arhiv revije Lisa Maja
Testeninska pita iz jajčevcev

Priprava:

1. Testenine skuhajte v slani vodi, jih odcedite, sperite s hladno vodo in pustite, da se odtečejo. Panceto narežite na trakove, peteršilj na drobno sesekljajte.

2. V skledo stresite rikoto, jajci, mleko, smetano, polovico naribanega parmezana in sesekljan paradižnik. Dobro premešajte. V drugi skledi zmešajte kuhane testenine, sesekljano panceto, peteršilj in kapre. Solite in poprajte.

3. Pekač za torte namažite z oljem. Vanj dajte mešanico s testeninami, pokrijte s 4/5 mešanice rikote. Jajčevce in bučke narežite na tanke rezine in jih položite na vrh. Prekrijte s preostalo zmesjo in posujte s parmezanom.

4. Pokrijte s folijo in pecite v ogreti pečici pri 200 °C približno 25 minut. Nato odstranite folijo in pecite do zlate barve. Pustite nekaj časa počivati, nato narežite na porcije.

Ocvrti jajčevci in krompirjev pire

Sestavine za 4 porcije:

Za pire:

1000 g krompirja

sol

150 ml mleka

150 ml smetane za kuhanje

100 g masla

Za jajčevce:

2 večja jajčevca

sol

1 jajce

4 žlice mleka

poper

4 žlice navadne moke

200 g drobtin

olje za cvrtje

jajčevci, jedi, recepti
Arhiv revije Lisa Maja
Ocvrti jajčevci in krompirjev pire.

Priprava:

1. Krompir olupite in ga vsaj 1 uro namakajte v hladni vodi, da se iz njega izloči škrob. Nato ga odcedite, prelijte s svežo vodo in skuhajte v osoljeni vodi do mehkega. Odcedite in stresite v lonec, da izhlapi voda.

2. Segrejte mleko in smetano, krompirju dodajte maslo in vse skupaj zmečkajte s paličnim mešalnikom. Postopoma dodajajte toplo mleko in smetano, dokler ne dosežete želene konsistence. Na koncu po potrebi začinite s soljo in pire shranite na toplem.

3. Očistite jajčevca in ju po dolžini narežite na približno 1 cm debele rezine. Posolite jih na obeh straneh in pustite kratek čas počivati, nato jih temeljito osušite s prtičkom. Jajce stepite z mlekom, soljo in poprom. Rezine jajčevcev najprej povaljajte v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v drobtinah.

4. V globoki ponvi segrejte debelo plast olja in v njem postopoma ocvrite jajčevce, dokler ne postanejo zlatorjavi. Pustite, da se ocvrte rezine na prtičku na kratko odcedijo, in jih takoj postrezite s pripravljenim pirejem.

Zvitki z rikoto in paradižnikovo omako

Sestavine za 4 osebe:

8 žlic olivnega olja

1 šalotka

400 g sesekljanega paradižnika

100 ml belega vina

sol in poper

balzamični kis

200 g jajčevcev

200 g rikote

60 g parmezana

40 g suhega paradižnika

6 vejic rožmarina + za okras

1 čili

2 žlici smetane za stepanje

jajčevci, jedi, recepti
Arhiv revije Lisa Maja
Zvitki z rikoto in paradižnikovo omako

Priprava:

1. Na olju prepražite na drobno sesekljano šalotko, po 5 minutah dodajte sesekljan paradižnik in belo vino. Začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 30 minut. Nato dodajte nekaj kapljic balzamičnega kisa.

2. Jajčevce narežite na rezine, jih začinite s soljo in poprom, osušite in na vsaki strani približno 4 minute pecite na olju. Ko se zapečejo, rezine položite drugo na drugo.

3. V skledo stresite rikoto, dodajte nariban parmezan, odcejene in sesekljane suhe paradižnike, sesekljan rožmarin in sesekljan čili. Začinite s soljo in poprom.

4. Na koncu zmehčajte s smetano in premešajte. Dajte v vrečko za dresiranje in popršite po robu jajčevcev, zvijte in zapecite. Postrezite s paradižnikovo omako in rožmarinom.

Tofu z jajčevci in omako terijaki

Sestavine:

600 g jajčevcev

400 g tofuja

3 žlice sezamovega olja

2 stroka česna

1 rdeča paprika

12 žlic omake terijaki

sol

mlet črni poper

Za konec:

sezamova semena

na drobno sesekljan drobnjak

Priprava:

jajčevci, jedi, recepti
Arhiv revije Lisa Maja
Tofu z jajčevci in omako

1. Jajčevce operite, osušite in narežite na rezance. V loncu zavrite večjo količino vode, vanjo stresite narezane jajčevce, kuhajte 3 minute, odcedite in odstavite.

2. Iz tofuja odcedite odvečno tekočino in ga narežite na rezine. V ponvi segrejte dve žlici olja, dodajte tofu in ga na obeh straneh zlatorjavo popecite. Ocvrti tofu odstranite z zajemalko in ga postavite na stran.

3. V ponvi na žlici sezamovega olja prepražite na drobno sesekljan česen. Ko zadiši, dodajte na rezance narezano papriko in jo na kratko prepražite. Na koncu dodajte tofu in jajčevce ter prelijte z omako terijaki. Vse skupaj pustite, da na hitro zavre, tako da tofu in jajčevci vpijejo omako. Začinite s soljo in poprom, potresite s sezamom in na drobno sesekljanim drobnjakom. Ponudite ga na primer z rižem.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Bodi zdrava avgust 2023
revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!