Kokos. Tropski sadež, ki nas že ob misli nanj popelje v poletje, na vroče peščene plaže in sončne kreme, ki dišijo po njem. Ali pa nam v spomin prikliče kokosove kocke, ki se na mizi znajdejo predvsem ob decembrskih praznikih, ki, mimogrede, niso daleč. A tokrat pišemo o drugih sestavinah, ki jih pridobivamo iz kokosa.
Kokosova voda
Kokosova voda je tekočina, ki je znotraj oreha in je pravzaprav hrana za okusno belo meso, ki se med rastjo in zorenjem debeli. Na človeka kokosova voda vpliva razstrupljevalno in razkisa telo. Ima sposobnost hlajenja, je odličen naravni izotonik. V kokosovi vodi najdemo številne koristne sestavine, bogata je z vitaminoma C in B, v njej najdemo tudi številne minerale, kot so kalcij, kalij in magnezij ter železo, fosfor, natrij in baker. Vsebuje glukozo, zato je primerna tudi za diabetike, saj drugih sladkorjev ne vsebuje, obenem pa je izredno bogata tudi s proteini. Njeno uživanje ima odvajalni učinek, pri čemer moramo upoštevati, da pomaga odstraniti toksine iz telesa, zaradi česar je primerna pijača v času postenja. A ne pretiravajmo, spijemo do največ dva kozarca na dan.
Kokosovo olje
Se tudi vi sprašujete, kako nastane kokosovo olje? S stiskanjem, podobno kot sončnično ali bučno. Stiskajo namreč belo meso, saj kar dve tretjini mesa predstavljajo maščobe. Prednost kokosovega olja je njegova stabilnost, saj se dolgo ne pokvari. Če ga shranimo v hladilniku, pa se bo strdilo v trdo maslo. Kokosova maščoba postane topna namreč šele pri 24 stopinjah Celzija, pod to temperaturo je olje v trdnem stanju oziroma ga poznamo kot kokosovo maslo. Pri nakupu pazimo, da je ekstra deviško in hladno stiskano, saj je le tako koristno in zdravo.
Kokosovo olje v zdravstvene namene
Drži, da kokosovo olje navadno uporabljamo v kulinariki, a še kako koristno in zaželeno je tudi v lepotni industriji in tudi v zdravilstvu. Ima namreč številne zdravilne učinke na naše telo, zmanjšuje namreč vnetja in deluje tudi protivirusno. Pomaga v boju pri različnih glivičnih obolenjih, še posebej pri glivicah, ki se pojavijo na podplatih ali med prsti. Kokosovo olje je tudi naravni antioksidant, prav tako pa ga lahko uporabite kot losjon po prhanju, saj kožo in telo ščiti pred nevarnimi prostimi radikali, ki povzročajo poškodbe kože in njeno staranje. Uporabite ga lahko tudi pri težavah s prhljajem, saj dokazano obnavlja lasišče in preprečuje vnetja.
Kokosovo mleko
Da, tudi kokosovo mleko poznamo. Mnogi se sicer začudijo, da lahko iz enega sadeža pridobivamo toliko različnih surovin, a naj pojasnimo. Ugotovili smo, da je kokosova voda proizvod, ki ga dobimo, ko prerežemo svež sadež, medtem ko ima pri kokosovem mleku glavno vlogo starost sadeža. Kokosovo vodo iz sadeža izločijo takrat, ko je sadež še zelen, medtem ko kokosovo mleko iz sadeža pridobivajo takrat, ko je sadež že povsem zrel. Takrat se iz njega izcedi gosta bela tekočina oziroma kokosovo mleko.
Komentarji