Bučkina juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 4 bučke
  • 100 g masla
  • 1 čebulo
  • 2 žlici sesekljane bazilike
  • 2 stroka česna
  • 700 ml zelenjavne juhe
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • sol, beli poper
  • olivno olje
  • 50 g parmezana

Priprava:

Očistite bučke, jih osušite in zrežite na kocke. V kozici segrejte maslo in na njem stekleno popražite čebulo. Nato dodajte sesekljan česen in bučke ter vse skupaj pražite še nekaj minut.

Prilijte juho, dodajte baziliko in pustite lahno vreti 15 minut. Nato juho pretlačite s paličnim mešalnikom, dodajte smetano in začinite s soljo in poprom. Postrezite jo s parmezanom in olivnim oljem.

Vitka juha

Za 4 osebe potrebujete:

  • 700 ml zelenjavne juhe
  • 6 velikih čebul
  • 2 zeleni papriki
  • 1 šop listov zelene
  • 1/2 glave zelja
  • 1 pločevinko paradižnikovih koščkov
  • sol, sveže mleti črni poper
  • sveža zelišča (timijan, rožmarin, bazilika)

profimedia-0369388210
Profimedia
Vitka juha

Priprava:

Zelenjavno juho zavrite. Očiščeno in olupljeno zelenjavo zrežite na kocke. Zeljne liste drobno sesekljajte. Vse skupaj stresite v juho in jo na visoki temperaturi pustite vreti 10 minut. Nato znižajte temperaturo in zelenjavo skuhajte do mehkega.

Dodajte paradižnike, juha pa naj se v pokriti kozici kuha še 20 minut. Začinite jo s soljo, poprom in sesekljanimi zelišči.

Zelenjavna juha z jogurtom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 3 korenčke
  • 250 g zelenih belušev
  • 2 stroka česna
  • 1–2 žlice oljčnega olja
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 200 g jogurta
  • 1 žlico bazilikovega pesta
  • sol
  • zelišča za okrasitev

profimedia-0193718611
Profimedia
Zelenjavna juha z jogurtom

Priprava:

Očistite korenje. Belušem odrežite olesenele dele in jih oplaknite. Obe vrsti zelenjave zrežite na majhne koščke. Olupljen česen sesekljajte.

V kozici segrejte olje in na njem malce popražite česen in zelenjavo. Prilijte juho, zavrite in pustite vreti približno 10 minut.

Vreli juhi dodajte jogurt in jo ves čas mešajte. Začinite jo z bazilikovim pestom. Nato jo razdelite v skodelice in potresite z zelišči.