Jabolčni kis ni le okusna začimba za solate, temveč tudi naravno zdravilo z dolgo tradicijo uporabe. Vsebuje minerale, mikroelemente, vitamine, pektin in encime, ki nastanejo pri ocetinskem vrenju. Med njimi so kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, fluor, baker, silicij, žveplo ter vitamini A, B1, B2, B6, C, E in P (rutin). Zaradi bogate sestave domači jabolčni kis krepi imunski sistem in pomaga pri številnih težavah sodobnega načina življenja.
Ustni zadah
Odlična rešitev pri ljudeh, ki jih muči slab ustni zadah, je grgranje in izplakovanje ust z jabolčnim kisom. Kis bo namreč hitro opravil z bakterijami, ki povzročajo neprijeten vonj in slab ustni zadah, obenem pa izboljšal zobno stanje in opravil z vnetji, aftami ter podobnimi tegobami ustne votline.
Boleče žrelo
Ker smo v času prehladnih obolenj, je dobro poznati tudi nekaj naravnih rešitev. Težave z bolečim žrelom lahko rešite z mešanico kisa in vode. Takoj ko začutite dražeč občutek v žrelu, pomešajte četrt skodelice jabolčnega kisa in vodo ter grgrajte vsako uro. Ali pa v vroči vodi pomešajte jušno žlico jabolčnega kisa in žličko medu ter to popijte. Jabolčni kis bo v kombinaciji z medom hitro opravil z vnetim žrelom, obenem pa poskrbel za dodatno izločanje sluzi in blaženje.
Revmatična obolenja
Vas muči revma in imate težave z bolečinami zaradi artritisa? Zdravilci svetujejo, da si na obolelo mesto namestite krpo, ki ste jo namočili v kis, dobro povijete in pustite delovati čez noč. Če bolečina še ni v celoti popustila, postopek ponovite, a ne dlje kot pet dni.
Izboljšajte tonus kože
Če vas mučijo težave s kožo, naj gre za ekceme ali pojav luskavice ali suhe kože, mozolje, akne … Preizkusite naslednji trik: blazinico za čiščenje obraza dobro prepojite z jabolčnim kisom in z njo večkrat na dan očistite prizadeta območja. Tako boste očistili nečistoče, hkrati pa zmanjšali vnetje.
Komentarji