Dieta je priporočljiva za povsem zdrave ljudi oziroma tiste s povišanim holesterolom. Za zajtrk in večerjo si pripravite bogato mešano solato. Jejte zelene in črne olive, vendar jih je treba sesekljati.

Olive so bogate z vlakninami, aminokislinami, kalcijem, cinkom, fosforjem, bakrom, selenom in železom ter vitamini B, C in E. Zdravniki celo svetujejo, da še pred zajtrkom zaužijete od 10 do 12 oliv, kot preventivo proti številnim boleznim.

Dieta z olivami

Dieta z olivami spada med očiščevalne oziroma razstrupljevalne diete, ki pa ne smejo trajati več kot pet dni. Tovrstna dieta ima lahko velike koristi za telo, a ker ne vsebuje dovolj raznovrstnih hranil, lahko dolgotrajna uporaba škoduje zdravju. Po končani dieti se priporoča zdrava in uravnotežena prehrana, ne pa vrnitev k starim nezdravim navadam, saj lahko to vodi do jojo učinka oziroma nadaljnjega pridobivanja kilogramov.

Učinek diete

Poleg izgubljenih nekaj kilogramov boste spremembe občutili tudi na koži, ki bo postala bolj elastična, mehka in prožna. To pa zato, ker maščobne kisline normalizirajo metabolizem in spodbujajo porabo maščobnega tkiva, pa tudi uravnavajo nastajanje lipidov. Dieta je priporočljiva za povsem zdrave ljudi oziroma tiste s povišanim holesterolom. Če imate kakšne druge zdravstvene težave ali skrbi, se pred začetkom diete obrnite na svojega zdravnika ali strokovnjaka za prehrano. Veliko uspešnejši boste tudi, če ste resnični ljubitelj oliv.

Zajtrk in večerja

Za zajtrk in večerjo si pripravite bogato mešano solato: 40 g rukole, 40 g zelene solate, 2 veliki sveži kumari, 40 g zelenih oliv, 1 zelena paprika, 1 paradižnik, indijski oreški, bazilika, malo balzamičnega kisa, oljčno olje. Po želji dodajte ščepec morske soli. Jesti smete le zelene in črne olive, vendar jih je treba sesekljati. Imajo pa črne več kalorij kot zelene, zato za boljši učinek priporočamo uživanje le zelenih.

solata z olivami
dreamstime
solata z olivami

Kosilo

Za kosilo si privoščite polnozrnata žita: riž, oves, ječmen, ajdo, polnozrnati kruh – lahko jih samo skuhate v vodi ali pa pripravite v kaši ali kot pito. Ribe so dovoljene, vendar v majhnih količinah (približno 150 g) in pečene na žaru. Prav tako so v omejenih količinah dovoljeni mlečni izdelki, kot so jogurt, kefir, mleko z manj maščobe. Ne uživajte drugega olja kot le oljčno.