Pijte dovolj vode - pomagaj telesu odplakniti toksine, še zlasti ob povečani količini vlaknin. Uporabite zdrave maščobe - olivno olje, avokado in semena pomagajo pri absorpciji vitaminov. Izogibajte se predelani hrani - osredotoči se na preproste obroke iz celega živila. Vključite beljakovine - jajca, stročnice, ribe, pusto meso ali tofu za občutek sitosti.

Najboljše lokacije za nabiranje divjih špargljev v Sloveniji

Divji šparglji rastejo v primorskem pasu, predvsem od sredine marca do konca aprila. Največ jih najdete:

  • ob obali: med Izolo in Strunjanom, zlasti na gozdnih robovih,
  • nad Koprom in Ankaranom,
  • na kraškem robu: Socerb, Črni Kal, Osp,
  • Notranjska in deloma Goriška Brda (redkeje).

Iščite jih ob robu poti, pod grmovjem in med borovci - mladi poganjki so tanki in temno zeleni. Pomembno: nabirajte trajnostno, vedno pustite nekaj stebel za rast.

Jedilnik za 5 dni – pomladna razstrupljevalna dieta

1. DAN

Zajtrk: ovsena kaša z naribanimi jabolki, lanenimi semeni in limono

Kosilo: topla solata z beluši, šparglji in poširanim jajcem (spodaj recept)

Večerja: kremna juha iz graha, pora in mete + polnozrnata žemlja

šparglji
Profimedia
Divji šparglji rastejo v primorskem pasu, predvsem od sredine marca do konca aprila.

2. DAN

Zajtrk: omleta z redkvicami, drobnjakom in kozjim sirom

Kosilo: ješprenjeva solata z beluši, korenčkom in zeliščnim pestom

Večerja: lečina karijeva juha z mladim ohrovtom

3. DAN

Zajtrk: zeleni smuti (špinača, banana, limona, lanena semena, rižev napitek)

Kosilo: rižota z divjimi šparglji, limono in mladim grahom

Večerja: pečena cvetača s tahinijem in solata z redkvicami

4. DAN

Zajtrk: kuhano jajce + polnozrnati toast + avokado z limono

Kosilo: hladna kvinojina solata z redkvicami, šparglji in tofujevimi kockami

Večerja: bučkina kremna juha + žlica bučnih semen

5. DAN

Zajtrk: skuta z naribanim jabolkom, medom in cimetom

Kosilo: špargljev kiš (brez testa) + solata z regratom in redkvicami

Večerja: ajdova kaša s pečeno zelenjavo in beljakovinsko prilogo (stročnice ali piščanec)

Preberite tudi:

Pomladni recept 

Topla pomladna solata z divjimi šparglji, beluši, redkvicami in poširanim jajcem

Sestavine (za 2 osebi):

  • 100 g divjih špargljev (lahko tudi gojeni, odrezani spodnji oleseneli del)
  • 100 g belušev (zeleni ali beli)
  • 6 redkvic, narezane na tanke kolobarje
  • 2 jajci (za poširanje)
  • 1 pest mlade špinače ali motovilca
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper, sveža zelišča (drobnjak, peteršilj)

pomladna zelenjava
Profimedia
Uživajte v bogastvu barv, okusov in tekstur spomladanske zelenjave.

Priprava:

Šparglje in beluše blanširajte 2-3 minute v osoljeni vodi. Odcedite. Jajci poširajte v vreli vodi 2-3 minute. Zmešajte limonov sok, gorčico in olivno olje za preliv. Vse sestavine položite na krožnik, prelijte s prelivom, dodajte poširano jajce in posujte s svežimi zelišči. Lahkotno, hranljivo in razstrupljevalno.