»Napadi volkov so v zadnjem obdobju postali stalnica. Samo na naši kmetiji so v zadnjem mesecu napadli dvakrat, enkrat pa šakal. Če bo šlo tako naprej, nam ne bo preostalo drugega kot zmanjšati število živali ali celo opustiti rejo,« je pesimističen ekološki kmet Bogdan Drožina, lastnik Ekološke kmetije Brhanovi iz Gradiščice pri Materiji.

Prejšnji teden ga je na pašniku v neposredni bližini vasi pričakal krvav prizor. Volkovi so napadli čredo drobnice ter poklali kar 19 živali, med njimi tudi oslico in mladiča. Še štiri živali so bile hudo poškodovane. To je bil že tretji napad, ki so ga doživeli v zadnjem mesecu. Volkovi so poklali tudi tri teleta, tri pa poškodovali. 

883463_255-drozina
Veronika Rupnik Ženko
Do zadnjega napada je prišlo kljub temu, da je imel pašnik ustrezno zavarovan s 175 metrom visoko električno ograjo, poudarja ekološki kmet Bogdan Drožina.

Na njegovi kmetiji se, potem ko so že pred leti namestili visoke električne mreže, z napadi volkov v zadnjih letih niso srečevali, od letos spomladi pa so se spet začeli pojavljati.

»Populacija zveri se je povečala. Posledično so se spremenili teritoriji lovljenja. Napadi se kar vrstijo. Volkovi si upajo priti vse bliže vasem. Samo v zadnjih 14 dneh se je v Brkinih zgodilo najmanj pet napadov volkov na domače živali,« pravi Drožina in dodaja, da kmetje na vse bolj nevzdržne razmere pristojne že dlje časa opozarjajo, a zaenkrat zaman.

Napad kljub visoki električni mreži

Do zadnjega napada je prišlo kljub temu, da je imel pašnik ustrezno zavarovan s 175 metrom visoko električno ograjo, ki je volkovi ne morejo preskočiti. »Najverjetnejša razlaga je ta, da so volkovi toliko časa krožili okrog ograde in provocirali, da so ovce v paniki hotele zbežati in so same prebile mrežo,« pravi Drožina.

Edino rešitev vidi v odstrelu. Škoda, ki jo bo dobil povrnjeno, je namreč glede na dosedanja vlaganja v vzrejo daleč prenizka, da bi v celoti nadomestila izpad. »Škodo naj bi res povrnili, toda kdaj. Čez leto ali leto in pol. Toda jaz moram nove živali dokupiti zdaj, ne čez eno leto in pol. Poleg tega kmetujem ekološko, kar pomeni, da so živali vredne več,« opozarja in dodaja, da je nazadnje utrpel za približno 10 tisoč evrov škode.

883463_254-pokolvolkov
Ekološka kmetija Brhanovi
Žalosten prizor na pašniku, volkovi so poklali kar 19 živali.


Na delu tudi slavniški trop

Da je konfliktov z zaščitenimi zvermi, zlasti volkom, na tem območju v zadnjem obdobju vse več, potrjujejo tudi podatki sežanske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS). Samo v zadnjem mesecu so na lovskoupravljavskem območju Primorska zabeležili kar devet škodnih primerov zaradi napada volkov, v desetih mesecih letos pa skupno 69. Prav napad, kakršnemu so bili priča na kmetiji Brhanovi, je eden največjih, kar so jih zabeležili v zadnjem obdobju.

Predstavnik sežanske enote ZGS Aljoša Žnidaršič nam je pojasnil, da je na območju Brkinov precej aktiven tako imenovani slavniški trop, katerega glavnina teritorija je po ocenah sicer na hrvaški strani. Na tem področju pa imajo teritorije tudi drugi tropi.

Na ministrstvu ne ukrepajo

Medtem ko lahko z divjadjo, katere številčnost se zaradi vse boljših pogojev prav tako povečuje, upravljajo in ustrezno prilagajo odstrel, je z zavarovanimi vrstami drugače.

Toda prav zaradi povečanja konfliktov so na ministrstvu za naravne vire in prostor že podali vlogo za odstrel volka tudi na lovskoupravljavskem območju Primorska, a ga na ministrstvu niso odobrili. Mnenja o tem, ali odstrel prepreči napade, so sicer različna, a Žnidaršič izpostavlja, da je odstrel enega volka jasen signal za ostale člane tropa, da je to območje lahko nevarno. »Volkovi se hitro učijo in v primeru odstrela se napadom nekaj časa izogibajo,« pravi.