Več bo znanega po opravljeni analizi kontaminiranih snovi. Zadeva ni tako enostavna. Prve tri osebe, ki so se zaradi poškodb grla in žrela znašle v bolnišnici, so zaužile različne pijače, ki so bile v različnih državah polnjene v različne vrste embalaže. V prvem primeru, ki se je že v soboto odvil v Reki, je šlo za zastrupitev po zaužitju mineralne vode Römerquelle, ki je sicer v lasti Coca-cole. Zaradi suma opeklin požiralnika je v bolnišnici pristal 19-letnik, ki je zaužil mineralno vodo iz steklenice, polnjene v Avstriji. Utrpel je hude poškodbe, a je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Dva primera so nato zabeležili še v Zagrebu. Eden od hospitaliziranih mladeničev je zaužil coca-colo iz plastenke, ki je bila polnjena na Hrvaškem. Kot smo že poročali, jo je kupil na avtomatu za pijače na zagrebški naravoslovno-tehnični fakulteti. Tudi njegov zdravstveno stanje je stabilno. Drugi moški iz Zagreba naj bi pijačo kupil v enem od zagrebških nakupovalnih središč, a zaenkrat še ni potrjeno, da je za njegov zdravstvene težave kriva ta pijača. Danes so na Hrvaškem zabeležili še nekaj primerov, vsaj dve osebi sta pili mineralno vodo Römerquelle. Trgovske verige so sporne pijače že umaknile iz prodaje, tudi Coca-Cola jih je umaknila.

Iz Coca-Cole na Hrvaškem so danes sporočili, da na podlagi odločbe hrvaškega državnega inšpektorata iz prodaje začasno umikajo serijo Coca-Cola Original Taste 500ml v plastični embalaži (PET), proizvedeno 11. oktobra letos in z rokom uporabe do 11. aprila 2024, poroča STA. Začasno umikajo tudi dve omejeni seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330ml v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 (z rokom uporabe do februarja 2024) in 22. junija 2023 (z rokom uporabe do marca 2024).

Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je povedala, da v Sloveniji do današnjega dne v Sloveniji še niso zabeležili, da bi kdo potožil zaradi zastrupitve s pijačo, skratka da bi utrpel poškdobe grla in žrela zaradi jedkih snovi. Hrvaške kolege so zaprosili, da jim pošljejo natančne podatke o umaknjenih izdelkih, hrvaško izpostavo Coca-Cole, ki distribuira pijače tudi na slovenskem trgu, pa za podatke o lot kodi. Gre za podatee, ki je odtisnjen na embalaži in izdelku in določa enake pogoje in enake vhodne materiale za celo serijo. Skratka, čim prej je treba ugotoviti, ali so tudi na policah slovenskih trgovin pijače iz sporne serije, ki so jo na Hrvaškem umaknili iz prodaje.

Nadja Škrk pomirja z izjavo, da bi v Sloveniji že zaznali, če bi kdo slučajno zaužil kontaminirano pijačo. Ponudila je tudi možne razlago o vzroku kontaminacije. Možno je, da je do napake prišlo v samem gostinskem obratu ali pri proizvajalcu, možni so tudi pomanjkljivi postopki čiščenja v samem proizvodnem obratu, povsem izključena pa ni niti sabotaža.