Že nekoč so vedeli, da ščepec začimb jedem ne izboljša le okusa, ampak pomaga prebavi. Skozi stoletja smo se na določene okuse jedi privadili, le redko pa se vprašamo in zavedamo, da imajo začimbe v jedeh posebno mesto.
Za sluznico
Gorčica, janež, piment in kolmež pomagajo povečati varovalno sluz na želodčni sluznici. Če želimo omejiti nastajanje želodčne kisline, posezimo po luštreku, zeleni in kopru. Kadar potrebujemo pomoč pri celjenju sluznice prebavil, nam bodo pomagali ingver, bazilika, črna kumina, klinčki, koper in peteršilj.

Proti krčem
Ne pozabimo na komarček, ki je dobrodošel proti krčem, prav tako spodbuja izločanje sluzi. Komarček je v kombinaciji s kumino in kamilicami prvi čaj, ki ga ob prebavnih težavah lahko uživajo tudi dojenčki. Rožmarin bo povečal prekrvavitev, kardamom deluje na gibljivost želodca. Bazilika, meta in cimet ga pomirjajo, drobnjak pa je v ljudski medicini čistilec želodca.
Komentarji