Michelle Francl, profesorica kemije na kolidžu Bryn Mawr v ameriški zvezni državi Pennsylvaniji, v knjigi z naslovom Kemija čaja obravnava različne teme glede te starodavne pijače, ki na Otoku velja za svetinjo. Nekatere ugotovitve profesorice Francl za Angleže niso bile sporne, so jih pa razburile navedbe, da naj bralec za manj grenak okus čaja doda ščepec soli.
Spletni komentarjat je ponorel, sesuvali so se serverji
Ko so britanski mediji objavili povzetke, je narod v komentarjih ponorel, sesuvali so se serverji, poroča Politico. Da bi pomirili strasti, je ameriško veleposlaništvo v Londonu izdalo nekoliko šaljivo sporočilo za javnost, v katerem med drugim navajajo, da je čaj "eliksir tovarištva" med državama, "sveta vez", in da takšni predlogi ogrožajo temelje posebnega odnosa.
"Dobrim ljudem v Združenem kraljestvu zagotavljamo, da nepredstavljiva zamisel o dodajanju soli britanski nacionalni pijači ni uradna politika Združenih držav. In nikoli ne bo," so zapisali v uradni izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, in zaključili, da bodo čaj na veleposlaništvu gostom pripravljali "kot doslej, na pravi način: s segrevanjem v mikrovalovni pečici".
Komentarji