Dober picopek ve, da se peč za pico ne sme nikdar ohladiti. Enako velja za mojstrske veščine, ki jih je treba nenehno negovati in nadgrajevati, če želimo najboljše rezultate – vrhunsko pico. Približuje se državno prvenstvo v peki pice, Naj picopek Slovenije 2025, ki bo predvidoma 30. januarja v Ljubljani. Še prej, v četrtek, 24. oktobra, pa bodo v naši neposredni bližini, v Zagrebu, potekale kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Parmi! Si upate pomeriti z najboljšimi v regiji?

Največji spektakel v Zagrebu

V sklopu sejma HoReCa Adria v Zagrebu bodo potekale kvalifikacije za svetovno prvenstvo v pripravi pice 2025, ki ga v italijanski Parmi organizira Pizza New Spa v sodelovanju z revijo Pizza e Pasta Italiana! Tema kvalifikacij bo klasična pica, najboljši mojster pa si bo izboril svoje mesto na svetovnem prvenstvu. Prijavite se in pokažite, da je vaša pica med najboljšimi!

Skoraj vse, kar se splača vedeti o dobri pici.

Pravilnik kvalifikacij

1. Na hrvaških kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v pripravi pice 2025, ki ga organizira Pizza New Spa v sodelovanju z revijo Pizza e Pasta Italiana, lahko sodelujejo vsi picopeki, ki pripadajo kateremu koli združenju ali sodelujejo osebno ali v imenu svoje picerije, pod pogojem, da so dopolnili 16 let. Prijavljeni tekmovalec ne sme sodelovati v korist sponzorskih podjetij na dan tekmovanja ali na območju dogodka.

2. Prijave za tekmovanje so odprte do zapolnitve razpoložljivih mest. Vsak tekmovalec se lahko udeleži v imenu svoje matične države ali države, v kateri dela. Kotizacija znaša 30 evrov.

špizza, spizza, naj-picopek, pica, državno-prvenstvo
Enchpro Loka
Jan Lever iz picerije Pri Zotlarju, drugouvrščeni na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije 2024, s svojo mojstrovino

3. Vsi udeleženci morajo biti prisotni na sejmu HoReCa Adria v Zagrebu, Hrvaška, 24. oktobra 2024, najkasneje do 10:30 (sicer bodo diskvalificirani brez vračila kotizacije). Prijaviti se morajo osebju na stojnici, da preverijo prijavo, potrdijo osebne podatke in prevzamejo svojo številko za tekmovanje.
4. Tekmovalci lahko nosijo uniforme svojega združenja, skupine ali lokala, vendar ne smejo nositi komercialnih oznak ali logotipov podjetij, ki niso sponzorji tekmovanja. Obvezno je tekmovati v primerni in čisti uniformi, ki vključuje pokrivalo za glavo, majico, hlače in obutev. Prepovedano je nositi nakit, zapestnice, prstane ali ure. Sodnik bo preveril spoštovanje pravil, nespoštovanje pa bo kaznovano z odbijanjem točk, kot sledi:

• Odsotnost pokrivala za glavo: –10 točk
• Nepopolna ali umazana uniforma: –10 točk
• Nakit, zapestnice, prstani ali ure: –10 točk

špizza, spizza, naj-picopek, pica, državno-prvenstvo
Enchpro Loka
Zoran Klarič iz grosupeljske picerije Antica je odprl tekmovanje Naj picopek Slovenije 2024.

5. Tema tekmovanja je »klasična pica«. Pice bo ocenjevala strokovna žirija glede na pripravo, okus in peko. Izključene so pice za sladico in pice, narezane kot sendviči.

6. Vsak tekmovalec bo uporabljal lastne sestavine in pripomočke. Če bo treba, bo organizator zagotovil osnovna orodja in mešalnik za testo. Vsak tekmovalec je odgovoren za svoje testo. Tekmovalci so dolžni po tekmovanju očistiti svoj prostor, nespoštovanje tega pravila se kaznuje z diskvalifikacijo.

špizza, spizza, naj-picopek, pica, državno-prvenstvo
Enchpro Loka
Nikolina Blaževska iz picerije Vesuvio je najboljša med picopekinjami v državi. Na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije je z 2. in 3. mestom že dvakrat ugnala tudi skoraj vso moško konkurenco.

7. Na signal sodnika bo tekmovalec pripravil in spekel pizzo ter jo predstavil žiriji na svojem krožniku v roku, določenem s pravili (največ 12 minut). Pico mora predstaviti celo, jo narezati in ponuditi žiriji na okušanje. Žiriji je prepovedano ponuditi posodo, darila ali kateri koli predmet, sicer sledi diskvalifikacija.

8. Specifikacije za klasično pico: mora biti okrogle oblike in pečena v električni peči. Najdaljši čas za pripravo pice je 12 minut. Prekoračitev časa bo kaznovana:
• 1 do 60 sekund: –15 točk
• 61 do 120 sekund: –25 točk
• 121 sekund ali več: –50 točk

špizza, spizza, naj-picopek, pica, državno-prvenstvo
Enchpro Loka
Jan Butolen, član žirije na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije 2024, je s škarjami previdno prerezal rob.

9. Žirija bo ocenila pico z od 1 do 100 točk v treh kategorijah. Skupni seštevek točk določa rang tekmovalca.

10. Rezultati bodo na voljo na spletu na spletni strani www.pizzaepastaitaliana.it in pri organizatorju sejma HoReCa Adria (Info Lab Mediji, d. o. o.). Vsak tekmovalec lahko po koncu tekmovanja zahteva vpogled v svojo oceno na sedežu organizacije v mestu Caorle, Italija, in pri organizatorju sejma.

špizza, spizza, naj-picopek, pica, državno-prvenstvo
Enchpro Loka
Alen Ardela iz izolske picerije Fuoriseria med ribanjem tartufov na državnem prvenstvu Naj picopek Slovenije 2024

11. Organizator si pridržuje pravice do vseh fotografij, videoposnetkov in drugih materialov, povezanih s tekmovanjem, brez obveznosti do tekmovalcev.
Zmagovalec mora biti na voljo za sodelovanje na dogodkih v okviru sejma HoReCa Adria, ki jih določi organizator, brez nadomestila. Organizator si pridržuje pravico do spremembe pravil za izboljšanje tekmovanja.