Ta aromatična in rahlo pikantna korenika, ki izvira iz jugovzhodne Azije, ima zares specifičen okus in menda je ena prvih začimb, ki so jo uporabljali ljudje – če gre verjeti nekaterim podatkom, jo je oboževal že kitajski filozof Konfucij. Kot začimba se pogosto uporablja na primer v azijskih jedeh (kot popestritev praženega riža, rezancev ali omak), dodaja se ga v sladice ali nastrganega v limonado, a še bolj kot v kulinariki pa je zadnje čase cenjen kot nepogrešljiva sestavine domače lekarne.
POMAGAL VAM BO PRI:
- Želodčnih težavah in slabostih, zlasti pri slabosti, ki jo povzroča vožnja (poskusite z ingverjevimi bomboni oziroma kandiranim ingverjem), in nosečniških slabostih. Raziskave so pokazale, da je ingver skoraj tretjini žensk, ki so trpele zaradi slabosti v prvih tednih nosečnosti, pomagal, da so precej manj bruhale in se na splošno počutile boljše.
- Na hladen dan vas bo ingverjev čaj pogrel in vas malce spotil ter tako pripomogel pri odstranjevanju strupov iz telesa, če vas boli grlo, pa si pripravite pripravek iz ingverja, medu in limone. Čim bolj na drobno nastrgajte košček ingverja, dodajte žlico medu in sok polovice limone, zmešajte in popijte. Napitek morda nima najprijetnejšega okusa, a bo razkužil vaše grlo in blagodejno vplival na bolečine.
- Deluje protivnetno, zato pomaga pri težavah in bolečinah, ki so povezane z revmo in osteoartritisom.
- Po nekaterih raziskavah je ingver vplival na uničenje rakavih celic v primeru raka na jajčnikih.
Če k temu dodamo, da ingver vsebuje tudi veliko antioksidantov, ščiti srce in ožilje, dviga raven energije in na moške deluje celo kot močan afrodiziak, potem nam verjetno ni več treba izgubljati besed, da bi vas prepričali, da daste tej čudežni koreniki priložnost in jo preizkusite tudi sami.
Komentarji