Cvetača je zelenjava tiste vrste, na katero pogosto pozabimo, nanjo se marsikdo spomni le jeseni, ko razvije snežno bele glave. A tudi sicer jo je vredno uživati, saj je odlična zakladnica vlaknin in antioksidantov.
Izboljšajte prebavo, okrepite imunski sistem
Cvetača je križnica z nekoliko specifičnim okusom, a jo je mogoče vključiti v številne jedi, tudi take, ki nas v zimskih dneh prijetno pogrejejo. V jedilnik jo je dobro vključiti, saj vsebuje veliko vlaknin, ki so hrana za koristne bakterije v črevesju. Vsebujejo namreč tako imenovane prebiotike, ki so hrana za probiotike in prispevajo k zdravju prebavnega sistema, obenem pa so nujne za zdravje srca in ožilja. Naj poudarimo, da nas vlaknine tudi nasitijo, ne da bi prispevale h kaloričnemu vnosu, zato je cvetača priporočljiva za tiste, ki želijo uravnavati telesno težo. Lahko bi rekli, da je eno izmed boljših dietnih živih, saj velik delež predstavlja voda.
Vir antioksidantov, vitamina C …
V cvetači je tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred škodljivimi prostimi radikali in vnetji v telesu. Posebej je bogata z glukozinolati in izotiocianati. Gre za antioksidante dveh vrst, ki spadajo med še posebno močne in naj bi upočasnili razrast rakavih celic. Poleg tega cvetača vsebuje karotenoide in flavonoide, ki prav tako delujejo protirakavo in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilna obolenja in številne druge bolezni. Ne pozabimo omeniti velikih količin vitamina C, ki je v tem času še kako pomemben.
Preprečite nalaganje holesterola
V cvetači je veliko holina, ki igra v našem telesu pomembno vlogo. Ključen je za normalno delujočo presnovo in normalno delovanje živčnega sistema. Prav tako preprečuje čezmerno kopičenje holesterola v jetrih. Holin pripomore k normalnemu delovanju jeter in zavira razvoj srčnih in nevroloških bolezni.
Komentarji