Preden se lotimo koristnih receptov, ki smo jih izbrskali za vas, se naučimo, kako okrepiti imunski sistem. Da bi ta čim bolj nemoteno deloval, moramo v prvi vrsti poskrbeti za zdrav življenjski slog. Ta je sestavljen iz zdrave, uravnotežene prehrane, ki telesu zagotavlja dovolj hranilnih snovi. Približno 80 odstotkov imunskega sistema je odvisnega od stanja v črevesju, zato je kakovostna in pravilna prehrana izjemno pomembna. Strokovnjaki priporočajo pester jedilnik, sestavljen iz hrane z živili rastlinskega izvora, začimbami, zelišči ter mesom. K temu lahko prispevate z naravnimi sokovi, polnimi esencialnih hranil.
Jabolko, korenje in pomaranča
Gre za zmagovalno kombinacijo domačih sestavin s pridihom citrusov, ki bo vaše telo pomagala zaščititi in odlično delovala v boju proti okužbam. Sok vas bo že na vse zgodaj napolnil z energijo, saj boste zaužili vitamine A, B6 in C, kalij in folno kislino. Sestavine: 2 korenčka, 1 jabolko, 1 pomaranča. Priprava: Korenčka, jabolko in olupljeno pomarančo narežite na koščke in stisnite v sokovniku. Sok si privoščite na tešče ali ob zajtrku.
Napitek iz citrusov
Napitek je odličen vir vitamina C, antioksidantov ter drugih lastnosti, ki ščitijo celice pred škodljivimi snovmi. Z napitkom boste pridobili vitamine A, B6, C, folno kislino in cink. Sestavine: 2 pomaranči, 1 grenivka, 4 mandarine, pol limone. Priprava: Citruse prerežite na pol in stisnite v sokovniku. Dobro premešajte in še sveže popijte.
Porabite še zadnje paradižnike
Če ga še imate, paradižnik z domačega vrta je vedno odlična izbira. Pri tem napitku ne boste potrebovali sokovnika ali mešalnika, temveč zgolj cedilo. V paradižnikih je veliko folatov, ki zmanjšujejo tveganje za okužbe. Z uživanje boste dobili vitamina A, C, železo in folate. Sestavine: 4 sveži paradižniki, 1 paprika, 2 ščepca čebule v prahu, ščepec soli, popra ter ščepec kajenskega popra. Priprava: Paradižnike operite ter odstranite pestič in morebitne nepravilnosti. Narežite jih na četrtine in stresite v lonec. Očistite papriko in jo narežite na manjše koščke. Kuhajte 30 minut, da se paradižnik razpusti in paprika zmečka. Nato sok iztisnite skozi kuhinjsko cedilo ter ga zlijte v lonec. Dodajte začimbe, da se povežejo, in še enkrat na hitro zavrite. Počakajte, da se ohladi, in pijte po požirkih.
Jesenska vitaminska bomba
Ohrovt se pogosto pojavlja v zelenjavnih sokovih in kot ostale križnice spada med izjemno zdravo zelenjavo. Da bi ublažili njegov okus, vam ni treba zmeraj izbrati sadja. Lahko ga ublažite tudi s paradižnikom in sokom zelene, s čimer boste povečali vsebnost vitamina A. Dodajte hren, ki bo poskrbel za močne protivnetne učinke, obenem pa prečistil dihalne poti. Napitek vas bo v hipu poživil. Z njim boste zaužili vitamina A, C, magnezij, kalij, železo in maščobne kisline. Sestavine: 1 čajna žlička hrena, 1 jušna žlička sojine omake, 1 skodelica svežega paradižnikovega soka, četrtina skodelice svežega soka ohrovta, 2 žlici soka zelene, 2 žlici limoninega soka, ščepec kajenskega popra. Priprava: Vse sestavine dobro premešajte, najbolje kar v mešalniku, da se okusi prepletejo in hren enakomerno razdeli. Postrezite s stebelno zeleno in ledom.
Zeleni smuti za močan imunski sistem
Kljub zeleni barvi bo smuti v veselje tudi vašim otrokom. Za dodaten vir vitamina B6, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, lahko soku dodate še peteršilj. Sestavine: 2 veliki stebli zelene, 4 srčni listi romanske solate, 2 lista ohrovta, 1 skodelica špinače, 1 jabolko, pol kumare, pol limone, za palec svežega ingverja. Priprava: V sekljalnik dodajte zeleno, liste solate, ohrovta in špinačo. Dodajte na koščke narezano jabolko, kumaro, sok polovice limone in drobno sesekljan ingver. Prelijte decilitrom in pol vode ter dobro zmešajte. Če se vam zdi napitek prekisel, dodajte žlico javorjevega sirupa.
Komentarji