Jabolka so bogata s kalijem, ki skupaj z mineralnimi snovmi razkraja maščobe in vzdržuje optimalno raven sladkorja v krvi. Kakšna je hranilna vrednost jabolka? Največ je ogljikovih hidratov oziroma vlaknin, nekaj malega tudi beljakovin. Vsebuje veliko vitamina C, pa tudi mineralov in zdravilne kisline, zavoljo katerih zavohamo svež sadež že od daleč. Eno srednje težko jabolko vsebuje približno 80 kalorij, predvsem iz sladkorja. Zrelo jabolko vsebuje tja do 90 odstotkov vode in je dragoceno živilo, ki organizem oskrbuje s tekočino. Ima rahlo kisel okus zaradi vsebnosti organskih kislin, ki ohranjajo zdravje črevesne flore.
Odlična za hujšanje
Sveža jabolka povzročijo počasno in dolgotrajno višanje ravni glukoze, zato so boljša kot podobna količina kalorij iz jabolčnega soka ali čežane. Raje kot pretlačena jabolka v čežani zato otrokom ponudite sveže jabolčne krhlje. V nasprotju s celim jabolkom jabolčni sok spodbuja nihanje krvnega sladkorja. Celo jabolko nasiti, jabolčni sok pa krepi apetit in ga svetujejo ob neješčnosti!
Kaj pa suhi jabolčni krhlji?
So še kako dobrodošli za vitek stas! Suhi krhlji so rezultat posebne tehnologije, ki jabolka toplotno obdela v le nekaj desetih sekundah, zaradi česar ohranijo enkraten okus in videz. So brez aditivov in imajo veliko vitaminov in arom v primerjavi z drugimi tradicionalno sušenimi izdelki. Poseben proces dehidracije sadja poleg tega ohrani flavonoide, naravne molekule v jabolkih, ki so zelo učinkovite proti raku.
Jabolko ni podobno jabolku
Poznamo okoli 30 tisoč sort in ravno toliko okusov jabolk. V glavnem ločimo zelene, svetlo rdeče in temno rdeče sadeže, razlikujemo pa jih tudi po času dozorevanja, na zgodnja, pomladanska, jesenska in zimska jabolka. Zelo iskane vrste pri nas so zlati delišes, gala, elstar in granny smith.
Slastna jabolčna solata
Primerna je za malico med dieto ali celo kot samostojen obrok. Za dve osebi potrebujete: pol glave zelene, dva korenčka, dve jabolki, navadni jogurt, sol in poper ter sok polovice limone. Priprava je preprosta: glavo zelene in korenje očistite, oboje lahko nastrgate ali narežete na podolgovate paličice; jabolka operite, olupite in narežite na krhlje; sestavine zmešajte v večji skledi in prelijte z jogurtom, dodajte še sol in poper ter pokapljajte z limoninim sokom. Solata bo okusnejša, če bo dve uri počivala v hladilniku. Pred serviranjem jo po želji potresite še z oreščki.
Komentarji