Čajote so zdaj že skoraj povsem dozorele povsod po Sloveniji. Nekoč so si jo gospodinje podarjale, češ, posadi, lepo in obilno raste, a le redke so vedele, kako rastlino izkoristiti in pripraviti njene plodove. Gre namreč za vzpenjavko, ki lahko obrodi tudi do 20 kilogramov sadežev.

Kaj lahko uporabimo

Pri čajoti so užitni vsi deli rastline in jo lahko pripravimo na vse mogoče načine. Pomembno je le, da jo posadimo nekam, kjer se bo lahko vzpenjala oziroma razraščala. Izvira iz Srednje Amerike, kjer jo sicer imenujejo tudi bodeča buča. Največ je danes gojijo v Mehiki, kjer jo imenujejo mehiška kumara, pogosto se pojavlja tudi že na evropskih tržiščih. Njeno meso je precej nežnejše in hkrati sočnejše od bučkinega. Morda je malce slajše, uživate pa ga lahko tudi presnega. V plodovih lahko uživate vso zimo, saj prezimijo, če jih shranite na hladno in suho mesto. Primerni so za kuhanje, cvrtje, dušenje ali pečenje, ob vsem tem lahko uporabite tudi koščico, ki se skriva na sredini. Nekateri jo uživajo presno. Taka po okusu spominja na oreščke, ocvrta ali pečena pa na kostanj. Tako meso kot koščica sta izjemno bogata z aminokislinami ter vitamini C in B-kompleksa, zaradi česar si je čajoto dobro privoščiti presno.

ČAJOTA
Dreamstime
Nekatere vrste čajot nimajo bodic. Lahko uporabite celoten sadež, vključno s koščico.

Užitni so tudi listi

Ja, prav ste prebrali. Najboljši so sicer mladi listki, nič pa ne bo narobe, če si boste privoščili tudi večje in starejše liste. Ti so bogati s hranili in številnimi vlakninami. Delujejo očiščevalno, zmanjšujejo raven sladkorjev in škodljivega holesterola v krvi. Lahko uživamo presne, pripravljene v solatah, sendvičih in smutijih ali pa kot dodatek v čaju.

Privoščite si krepko jesensko juho s čajoto

Za zanimivo juho potrebujete 2 večji čajoti, 2 čebuli, 2 stroka česna, 150 g ovsenih kosmičev, 2 korenčka, 1 krompir, 1,5 l vode, 1 žlička kumine, jušna kocka, sol, poper, peteršilj, čili, 2 žlici olja.

Priprava: Čajoti po želji olupimo ali pa samo sesekljamo, saj med kuhanjem postanejo mehke. Uporabimo skupaj s koščico. Čebulo in česen sesekljamo. V večji lonec nalijemo olje in prepražimo čebulo. Dodamo ovsene kosmiče ter pražimo zgolj toliko, da zadišijo. Dodamo še česen, rahlo prepražimo in prilijemo vodo. Vse skupaj začinimo s kumino, dodamo jušno kocko in segrevamo do vretja. Kuhamo 20 minut. Na koncu dodamo še preostale začimbe in juho pretlačimo. Pripravimo jo lahko tudi s kuhano lečo ali pa zraven postrežemo hrenovke. Postrežemo s sesekljanim čilijem in peteršiljem.